Láska a život ženy: Clara Schumann. Robert Schumann. Johannes Brahms

Komorní cyklus K
Barokní refektář Profesního domu
Malostranské nám. 2/25, Praha 1
Koupit vstupenku

400 | 350 Kč (senioři 65+) | 100 Kč (studenti a děti do 15 let)
Rodinná vstupenka 100 Kč / osoba
Donátorská vstupenka 2 000 Kč

Prodej jednotlivých vstupenek začíná 14. června 2021.

Koupit abonmá

Clara Schumann
Tři romance pro housle a klavír op. 22
Clara Schumann
Quatre Pièces caractéristiques op. 5
Robert Schumann
Láska a život ženy op. 42 (písňový cyklus)
Johannes Brahms
Výběr písní s milostnou tematikou: Bei dir sind meine Gedanken op. 95/2, Der Gang zum Liebchen op. 48/1 (text Josef Wenzig), Von ewiger Liebe op. 43/1, Meine Liebe ist grün wie der Fliederbusch op. 63/5 (text Felix Schumann)
Johannes Brahms
Sonáta pro housle a klavír č. 3 d moll op. 108

Představujeme sólistky

Hana Kubisová – housle

Rodačka z Mladé Boleslavi začala hrát na housle v osmi letech u významného houslového pedagoga Josefa Nováka, potom pokračovala ve studiích na Konzervatoři v Praze ve třídě prof. Vladimíra Rejška a Akademii múzických umění v Praze, kde absolvovala magisterské studium ve třídách prof. Vladimíra Rejška, Jiřího Tomáška a komorní hru ve třídě Antonína Kohouta, zakladatele legendárního Smetanova kvarteta.

Během studií se účastnila řady mezinárodních interpretačních kurzů, například Fondation Yehudi Menuhin France, Die Internationale Sommer-akademie Pommersfelden, Sommerakademie Semmering a úspěšně se zúčastnila řady soutěží, zejména v komorní hře. V roce 1991 získala 1. cenu a dále cenu W. A. Mozarta za nejlepší provedení Mozartova díla v Duškově soutěži hudební mládeže, v roce 1995 s Triem Concertante 2. cenu v mezinárodní interpretační soutěži Beethovenův Hradec.Uskutečnila také několik sólových i komorních nahrávek pro Český rozhlas.

V roce 1994 se stala zakládající členkou Pražské komorní filharmonie, dnes PKF — Prague Philharmonia, kde hraje ve skupině 1. houslí dodnes.

Pravidelně vystupuje i jako sólistka a komorní hráčka. V roce 2016 vystoupila společně s varhaníkem Alešem Bártou a mezzosopranistkou Lucií Hilscherovou na pietním aktu a koncertu mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro - Sukovy Křečovice, v roce 2019 vystoupila s harfiskou Janou Bouškovou v přímém televizním přenosu závěrečného ceremoniálu 56. Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha.

Je členkou Tria Concertante.

Hraje na nástroj z dílny Dalibora Bzirského z roku 2011.

Kromě hraní se již řadu let věnuje pedagogické činnosti, v letech 2010-2014 stála u zrodu Nadačního fondu Harmonie a od roku 2016 učí v ZUŠ Adolfa Voborského v Praze.

Robert Schumann: Láska a život ženy op. 42 (písňový cyklus)

Slávka Vernerová – klavír

Po absolutoriu pardubické konzervatoře ve třídě prof. Martina Hršela studovala v letech 1998-2003 na pražské AMU u prof. Ivana Moravce v magisterském a až do roku 2007 v doktorském programu.

Absolvovala také mistrovské kurzy u Nelly Akopian a v roce 2002 tříměsíční postgraduální studium v Londýně na Royal College. V témže roce s ní Česká televize v rámci cyklu pořadů Bez limitu natočila 40minutový portrét (režisér Jan Mudra).

Vernerová je vítězkou Mezinárodní Smetanovy klavírní soutěže v Hradci Králové 96 a laureátkou některých zahraničních jako Wroclaw 95, Missouri 98, Wales 2001.

Byla angažována prakticky všemi tuzemskými orchestry včetně ČF, FOK, Filharmonie Brno, Janáčkovo filharmonie Ostrava, Moravská filharmonie Olomouc ad., ale i v zahraničí jako např. Gunma Symphony Orchestra, Royal Liverpool Orchestra s řadou dirigentů v čele s Liborem Peškem, Jiřím Bělohlávkem, Martinem Turnovským, Jakubem Hrůšou apod. V létě 2009 byla pozvána k hostování s BBC Symphony Orchestra na festivalu PROMS v Royal Albert Hall v Londýně.

Se sólovými recitály byla zařazena mj. do cyklů Světová klavírní tvorba (FOK), Tonnhalle (Zurich), Concert Series in Osaka. Music and Beyond in Ottawa (Canada). Opakovaně se představila na mezinárodním festivalu Pražské jaro, naposledy v roce 2020 v rámci Firkušného festivalu.

Vernerová (roz. Pěchočová) se rovněž věnuje komorní hudbě: hraje v duu Spring, je zakládající členkou Dvořákova klavírního kvarteta a vyhledávanou klavíristkou pro spolupráci s předními instrumentalisty a ansámbly české hudební scény.

V roce 2010 natočila pro francouzskou společnost Praga Digital kompaktní disk s Janáčkovým dílem pro sólový klavír. Tato nahrávka získala jedno z nejprestižnějších ocenění ve Francii CD CHOC, v Čechách byla vyhlášena jako TIP Harmonie a na belgickém rádiu Classic se zařadila mezi TOP 10.

U téže společnosti natočila Vernerová-Pěchočová další dva kompaktní disky. Jednak v roce 2011 sólový recitál Chopin - Schumann a v roce 2013 tři klavírní koncerty W. A. Mozarta. Deska získala všech pět zlatých hvězd Diapasonu.

Lucie Hilscherová – mezzosoprán

Hostuje v Národním divadle v Praze, Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, Divadle J. K. Tyla v Plzni, Slezském divadle v Opavě, Státním divadle v Košicích a Nationaltheater Mannheim. Jako Háta v Prodané nevěstě se představila v Tokiu (2010, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, Suntory Hall, dir. Leoš Svárovský) a v Londýně (2011, BBC Symphony Orchestra, Barbican Hall, dir. Jiří Bělohlávek).

Patří mezi vyhledávané koncertní pěvkyně v oboru písňovém i oratorním, s oblibou se věnuje také interpretaci skladeb soudobých autorů. Spolupracovala např. s London Symphony Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Bach-Collegium Stuttgart, Radio-Sinfonieorchester Stuttgart des SWR, Českou filharmonií, PKF-Prague Philharmonia, Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK, Collegiem 1704 nebo Filharmonií Brno.

Měla čest zpívat pod taktovkou Helmutha Rillinga, Alexandra Vedernikova, Kazushi Ono, Jana Lathama-Koeniga, Cornelia Meistera, Kaspara Zehndera, Libora Peška, Jiřího Bělohlávka, Tomáše Netopila, Petra Vronského nebo Leoše Svárovského ad.

Účinkovala na festivalech Musikfest Stuttgart, Beethovenfest Bonn, Grafenegg Musik-Sommer, Pražské jaro, Velikonoční festival duchovní hudby Brno, Smetanova Litomyšl, Svatováclavský hudební festival, MHF Petra Dvorského Jaroměřice ad.

Za podpory
Hl.město Praha
Ministerstvo kultury
Generální partner
Komerční banka
Hlavní partner
Hyundai
Generální mediální partner
Česká televize
Hlavní mediální partner
Hospodářské noviny
Patron
RSBC
Partneři
SIKO
BENU
Centrální depozitář cenných papírů
Mozart Prague